Skip to Content

Irish Workplace First Aid Regulations

What the law actually requires, what changed in the HSA's December 2024 guidelines, and exactly how much kit, how many first-aiders and what training your workplace needs.

Document Version 1.0 · August 2026 · hayesfirstaid.com/first-aid-regulations

AT A GLANCE

  • What law covers this? Safety, Health and Welfare at Work (General Application) Regulations 2007 — S.I. No. 299 of 2007. Unchanged since 2007.
  • What's mandatory? A first aid kit, a trained first-aider (numbers scale with headcount) and clear signage.
  • What changed in December 2024? The HSA updated its guidance — training standard, kit contents and AED/eye-wash sections — not the law itself.
  • Training standard? PHECC First Aid Response (FAR) — 18 hours, 2-year validity.
  • Is an AED required? No — recommended wherever a first-aider is present. See our AED Compliance guide.

The law: S.I. No. 299 of 2007

The Health and Safety Authority (HSA) periodically updates its Guidelines on First-Aid at Places of Work to reflect current best practice — most recently in December 2024. The guidelines change what "good compliance" looks like in practice; they are not a new piece of legislation. S.I. No. 299 of 2007 is the only correct citation for workplace first aid — other statutory instrument numbers sometimes seen elsewhere do not apply here.

↑ Back to top

The three legal minimums

Requirement What the law requires
First aid kit Contents scaled to headcount — see Section 03.
Trained first-aider(s) Number scales with workplace type and headcount — see Section 04.
Signage & location First aid point clearly signed and accessible to all staff — see Section 06.

An AED is not part of this legal minimum — it's a recommendation under the HSA's guidelines, covered in Section 08.

↑ Back to top

First aid kit contents

The HSA's December 2024 guidelines (Table 1) set out minimum kit contents by workplace size. These are minimums — you can always provide more.

Item Travel Kit 1–10 persons 11–25 persons 26–50 persons
Individually wrapped sterile plasters (assorted) 20 20 20 40
Sterile eye pads No. 16 (bandage attached) 2 2 2 4
Individually wrapped triangular bandage 2 2 6 6
Sterile wound dressing, medium No. 8 (10×8cm) 1 2 2 4
Sterile wound dressing, large No. 9 (13×9cm) 1 2 6 8
Sterile wound dressing, extra large No. 3 (28×17.5cm) 1 2 3 4
Individually wrapped disinfectant wipes 10 10 20 40
Paramedic shears 1 1 1 1
Disposable examination gloves (latex-free pairs) 3 5 10 10
Sterile water (where no clear running water) 2×20ml 1×500ml 2×500ml 2×500ml
Water-based burns dressing, small (10×10cm) 1 1 1 1
Water-based burns dressing, large 1 1 1 1
Crepe bandage (7cm) 1 1 2 3
Foil blanket 1 1 1 1
Vomit bag 2 2 2 2
Hazardous waste bag 1 1 1 1
Mouth shield for CPR (pocket mask or flat face shield) 1 1 1 1
Pen torch 1 1 1 1
✓ NOTES FROM THE GUIDELINES
  • For more than 50 employees: provide pro-rata to the table above.
  • Medications must not be stored in first-aid kits — the only exception is aspirin, stored separately or with an AED, for suspected cardiac chest pain and only as part of training.
  • Check sterile items regularly for expiry.
  • Eye baths, cups or refillable containers must not be used for eye irrigation (infection risk) — use sealed, single-use, CE-marked containers instead.
↑ Back to top

How many first-aiders you need

Type of workplace Employees present First-aiders required
Factory, construction, surface mine/quarry Up to 49 1 (if risk assessment shows necessary)
50–149 Minimum 1
150–299 Minimum 2
More than 300 1 extra per 150 employees
Underground mines Any 1 per 10 employees
Other workplaces (offices, shops, schools etc.) Up to 99 1 (if risk assessment shows necessary)
100–399 1
400–699 2
More than 700 1 extra per 300 employees

Headcount is one factor among several — also weigh up workplace size, the nature of the work, hazards present, shift patterns, access to medical services, and lone or remote working.

↑ Back to top

Training standard: PHECC FAR

✓ CURRENT STANDARD Since the HSA's December 2024 guidelines, PHECC First Aid Response (FAR) is the recognised minimum training standard for occupational first-aiders — it replaced the previous "Occupational First Aid Level 5" course.
Detail
Duration 18 hours (3 days) initial; 12 hours (2 days) recertification. A blended-learning option can reduce classroom time to 2 days initial / 1 day recert.
Validity 2 years
Who can deliver it Only PHECC Recognised Institutions (RI) or Approved Training Institutions (ATI)
Records The workplace must keep written training records

Also recognised for occupational first aid: Emergency First Responder, Emergency Medical Technician, Paramedic, and Advanced Paramedic qualifications.

↑ Back to top

Signage & kit location

The first aid kit location must be clearly signed and accessible to all staff — not locked away or hidden in a manager's office. Where an AED is provided, its location must be signposted too. Where lighting is poor, the HSA guidelines suggest a high-visibility marker and a torch kept near the first-aid box.

↑ Back to top

Emergency eye wash

Whether your workplace needs emergency eye wash provision is determined by a risk assessment of the activities and hazardous substances on site — it is not automatic for every workplace.

✓ HSA GUIDELINES, §1.11
  • Must be easily accessible, clean, and inspected and tested frequently.
  • Access must be kept clear, with signage in place.
  • If positioned externally, it must be protected from adverse weather.
  • Relevant standard: EN 15154 (Emergency safety showers — plumbed and non-plumbed body/eye units).
↑ Back to top

AEDs — recommended, not required

For the full picture — HSA guidance detail, VAT, NAS registration, AED Guardian tracking and multi-site organisations — see our dedicated guides: AED Compliance in Ireland and Why Every Workplace Needs an AED.

↑ Back to top

Staying compliant over time

  • Recertify first-aider training every 2 years (PHECC FAR).
  • Check and restock kit contents regularly — sterile items expire.
  • Review your risk assessment when the workplace, headcount or hazards change — this can change how many first-aiders you need.
  • If you have an AED, keep it registered and its consumables in date — see our AED Maintenance Guide and AED Guardian Service.
↑ Back to top

Frequently asked questions

What is the law that governs first aid at work in Ireland?

The Safety, Health and Welfare at Work (General Application) Regulations 2007 — S.I. No. 299 of 2007, Chapter 2 of Part 7. This hasn't changed since 2007; the HSA's December 2024 guidelines updated the recommended practice, not the law.

How many first-aiders does my workplace need?

It depends on workplace type and headcount. For most offices and shops: 1 first-aider up to 99 employees, rising to 2 at 400–699, then 1 extra per 300 employees. Factories, construction and mining follow a different scale — see Section 04.

What must be in a workplace first aid kit?

The HSA's December 2024 guidelines (Table 1) set minimum contents scaled by headcount — plasters, eye pads, triangular bandages, wound dressings, disinfectant wipes, gloves, burns dressings and more. Medications are excluded (aspirin is the only exception). See Section 03.

What training do first-aiders need in Ireland?

PHECC First Aid Response (FAR) is the recognised minimum standard since December 2024 — 18 hours initial training, 2-year validity, delivered only by PHECC Recognised or Approved Training Institutions.

↑ Back to top
Need a compliant kit built for your exact headcount?
Browse First Aid Kits →

Contact us

For a compliance review, a kit recommendation for your headcount, or any other question:

Phone (Limerick)
Mon–Fri 09:00–17:00 (GMT)
Phone (Dublin)
Mon–Fri 09:00–17:00 (GMT)
Address
MacroMed Healthcare Limited
Castle Demesne
Newcastle West
Co. Limerick, V42 N220
↑ Back to top
© 2026 MacroMed Healthcare Limited, t/a Hayes First Aid · Company No. 510559 · VAT IE9824728C
This page is general guidance, not legal advice. Confirm your specific obligations with the HSA, your insurer, or a qualified adviser.